Bordeelhouder M. Bertels wil van drie panden in het Arnhemse Spijkerkwartier af. Hij heeft de gemeente laten weten dat hij bereid is tot verkoop. Het gaat om Casa Rossa, een voormalig ramencomplex aan de Driekoningendwarsstraat in de rosse buurt en twee nevenstaande huizen. Bertels heeft de onderhandelingen direct geopend door kenbaar te maken dat er al een koper is. "Er ligt een bod van 855.000 euro door Columbia Investment uit Amsterdam, een bedrijf dat daar ook ramen exploiteert." Hij hoopt op een goed tegenbod van de gemeente. "Want ik kan me voorstellen dat de gemeente geen onrust meer wil in de buurt." Directe verkoop aan een andere partij dan de overheid is echter onmogelijk, omdat de gemeente het voorkeursrecht bij panden heeft die in de rosse buurt op de markt komen.
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt het aanbod van de bordeelbaas. "We gaan nu de panden eerst laten taxeren en op grond daarvan een bod doen. Als Bertels het daar niet mee eens is, kunnen we nog een derde, onafhankelijke deskundige laten kijken." Aankoop door een raamexploitant uit Amsterdam zal nooit kunnen leiden tot de vestiging van nieuwe ramen, zo benadrukt de woordvoerder. "Er ligt een woonbestemming op dat gebied." De gemeente heeft inmiddels meer dan de helft van alle panden in de rosse buurt aangekocht. De ramen van Bertels werden twee jaar geleden gesloten nadat de politie daar illegale prostituees had aangetroffen. Bertels zegt dat hij sindsdien erg druk is in Duitsland. In het dorpje Elten, vlak over de grens, is hij met Casa Rosso Privé begonnen. "Dat loopt heel goed", zegt hij.
(bron: de Gelderlander, achtergrond)
Het tv-programma Het Geluk van Nederland van de VPRO besteedde 14 december een item aan Tonnie van den Herik. Het programma is nog te zien op www.vpro.nl/geluk .
Het liefst spijkert de gemeente de ramen in de rosse buurt in het Spijkerkwartier direct dicht op basis van de politieverordening, maar of de rechter daarmee zal instemmen is twijfelachtig. Voor ogenblikkelijke sluiting moet er sprake zijn van excessieve overlast, bewezen door politierapporten en ander onderzoek. Harde bewijzen heeft de gemeente afgelopen dinsdag voor de rechtbank niet kunnen overleggen. De raamexploitanten hebben daarom de neiging te denken dat ze op rozen zitten. Dat is een misvattting.
De afdeling Bestuursrechtspraak van de de Raad van State heeft vorig jaar al uitgesproken dat kan worden aangenomen dat de aanwezigheid van raamprostitutie op zich ten koste gaat van het woon- en leefklimaat. Het zou verbazingwekkend zijn als de rechters in Arnhem daar anders over oordelen. De rosse buurt is in het bestemmingsplan wegbestemd. Als de gemeente daarin volhardt komt er hoe dan ook een einde aan. Overigens liet de advocaat van de gemeente doorschemeren dat Arnhem niet te veel geld meer wil uitgeven aan de bordeeelbazen: "We zijn niet uit op onteigening van de panden, maar op sluiting van de ramen."
(bron: de Gelderlander, achtergrond)
Dinsdag stonden in het paleis van justitie de advocaat van de gemeente Arnhem en de advocaten van acht raamexploitanten tegenover elkaar inzake het besluit van burgemeester Krikke om de bordeelvergunningen in te trekken. De rechters zagen de beoordeling vooral gekoppeld aan de aanwezigheid van een alternatieve lokatie en vroegen zich af waarom de gemeente zo traag was met het bestemmingsplan voor het Bilitonterrein. Ook stelden ze doelgerichte vragen over de gevolgen van de sluiting. Hoe lang duurt het voor een alternatieve locatie ingericht kan zijn? Is er gedacht aan tegemoetkoming in de kosten van verplaatsing? Aan welke vormen van schadevergoedingsprocedures denkt de gemeente als de rechtbank sluiting van de ramen goedkeurt?
De advocaten van de exploitanten stelden dat deze in het verleden nooit mochten meepraten. Ze keurden het alternatief op het Bilitonterrein af. De vervuilde grond daar laat alleen bedrijfsdoeleinden toe, zeiden ze. Verder kraakten ze met hulp van een Nijmeegse hoogleraar de meningenpeiling in het Spijkerkwartier en noemden die inferieur, tendentieus en suggestief. De advocaat van de gemeente gaf nog eens aan dat de exploitanten niet wilden meewerken. De peiling rond overlastbeleving door wijkbewoners werd verdedigd door een Twentse Hoofddocent: "Overlast is onlosmakelijk verbonden met de dagelijkse bezoekersstroom. Om 11.00 uur 's avonds lopen er nog 150 mensen op straat in het Spijkerkwartier. In een gewone woonwijk is het dan stil." De uitspraak van de rechtbank volgt 20 januari 2004.
(bron: de Gelderlander)
Een kleine rosse buurt past prima bij de toekomstige elitebuurt die de gemeente voor het Spijkerkwartier bedacht heeft, aldus de boodschap van raamexploitant Smit. Deze boodschap wil hij dinsdag 9 december overbrengen aan de rechtbank in Arnhem. Smit is voorzitter van de Belangenvereniging van de Exploitanten Spijkerkwartier (BES). Hij vindt dat de overheid tevreden moet zijn met alles wat tot nu toe is bereikt: "De horeca die drugsverslaafden trok is gesloten. Het aantal ramen is gehalveerd en er lopen 's avonds volgens de politie maar 150 mensen rond. Dat is weinig. Alles is tussen 2.00 uur en 9.00 uur dicht." Het argument van de Werkgroep Spijkerkwartier dat er met een rosse buurt om de hoek geen leefbare wijk te ontwikkelen is, vindt hij onzin. "In Alkmaar is een straatje met ramen waar omheen de huizen peperduur zijn. Als wij door mogen gaan zullen wij ook nog eens fors investeren."
(bron: de Gelderlander)
Afgelopen maandag bezocht de Groengroep de inspraakbijeenkomst over het 'Ontwerp Groenplan' van de gemeente. In een eerste reactie is de Groengroep positief over de organisatie van de inspraak en het Groenplan zelf. "Het plan dat we netjes thuisgestuurd kregen, is heel overzichtelijk", aldus de Groengroep. "Vooral het tweede deel, met de uitwerkingen is uiterst concreet. Het is ingedeeld in onder andere het grote groen, de stadsparken, de stadslanen, de wijkwegen en de wijkparken. Daarbij wordt gekeken naar drie dingen: het streefbeeld, de knelpunten en kansen, en de acties.
Buitengewoon overzichtelijk allemaal en en geen woord engels ertussen." Toch blijft de Groengroep kritisch: "Het grootste probleem vormt de gehanteerde kaart van het Spijkerkwartier. Die is anders dan voorheen en krijgt dus straks wel een officiële status. In de nieuwe kaart is bouwspeelplaats Thialf plotseling van de wijk afgesneden. Thialf is al sinds mensenheugenis onderdeel van de wijk. Als schaatsbaan, als zwembad en als speelplaats. Daar vind je ook het begin van de beek die ondergronds door de wijk stroomt. Om dat te voorkomen moeten we een serieuze inspraakreactie opstellen." De Groengroep heeft inmiddels uitstel gevraagd en gekregen voor de inspraak die officieel op 1 december sluit.
(bron: Groengroep Spijkerkwartier/Spoorhoek)
Thialf in Groenplan
Raadslid Lenneke Jaspers, is uit oppositiepartij Leefbaar Arnhem gestapt. Lenneke jaspers en haar man Henk woonden jarenlang in de Emmastraat. In die tijd hadden ze ambitieuze plannen voor het voormalige zwembad aan de Boekhorstenstraat maar kwamen daarover in botsing met de gemeente Arnhem. Aanleiding voor het conflict in Leefbaar Arnhem is, volgens Lenneke, het vastleggen van de naam 'Arnhem Lokaal' achter haar rug om door fractie- voorzitter Martin Van Meurs.
Ze voelde zich al langere tijd niet serieus genomen. "Terwijl" zegt ze, "een groot deel van de ideeën van Leefbaar uit mijn toverhoed kwamen. Zoals de plannen voor het laten voortbestaan van een verkleinde rosse buurt in het Spijkerkwartier en de komst van verslaafdenopvang op het Bilitonterrein. Van Meurs mocht het verkondigen en ik moest hem aansturen." Bij de stadsradio zei ze dat ze haar zetel niet zal afstaan. Bovendien kwam daar ter sprake dat mogelijk Arnold Brouwer, bewoner van het Spijkerkwartier en mede-oprichter van 'Burgerforum', in 'Arnhem Lokaal' zal stappen.
(bron: de Gelderlander en Stadsomroep Arnhem)
Zondag 23 november 2003 In café Meijers vond de presentatie van het boek "Verlicht Kwartier" van Kees Crone plaats. Het boek is een mengeling van fictie en werkelijkheid. Crone nodigde een groot aantal schrijvers uit een verhaal over het Spijkerkwartier te schrijven. Daaronder Henk Apotheker, John Jansen van Galen, Jan Siebelink, Lydia Rood, Hans Dorrestein en Mart Smeets. De laatste twee haakten af omdat ze hun bijdrage niet goed genoeg vonden. Zelf heeft Kees Crone de harde werkelijkheid voor zijn rekening genomen. Daarover zegt hij: "Er wordt veel gelachen in de Spijkerbuurt, maar je hoort er ook dramatische verhalen. De helft van de vrouwen zit daar toch gedwongen. Veel meisjes worden geronseld door loverboys. Marokkaanse jongens, ja, maar dat mocht ik van de wijkagent niet schrijven. Dat zou discriminatie zijn."
Het boek kwam mede tot stand door zijn contact met schilder Denny Jacobs. "Denny vindt de rosse buurt een romantische plek in de stad" aldus Crone. In het programma OVT ging hij met de interviewster op bezoek bij Rudy Kousbroek, bekend raamexploitant,in zijn aanpalende winkel. Rudy schetste daar de overgang van de prostitutie in de zestiger jaren met lokale Arnhemse vrouwen die een bijverdienste zochten naar de huidige vorm, waarin merendeels allochtone vrouwen het werk doen.
(bron: de Gelderlander en Radio 1,VPRO progr. OVT)
Alle bewoners en ondernemers van de Spoorhoek worden uitgenodigd een informatie avond bij te wonen over de nieuwe inrichting Spoorhoek.
Locatie: De Lutherse Kerk, Spoorwegstraat 8
Datum: Maandag 24 november a.s.
Tijdstip: Inloop 19.30 uur
Aanvang presentaties 20.00 uur
Klik hier voor de volledige uitnodiging
met agenda en toelichting.
12-11-03
In de derde week van november, vlak vóór sinterklaas en kerstmis ligt het boek Verlicht Kwartier in de winkel. Deze door Kees Crone geschreven publicatie over prostitutie draagt als ondertitel: 40 jaar Arnhemse Spijkerbuurt. Behalve interviews van Crone met bedrijfsters van de professionele liefde komen nog meer, soms spraakmakende Spijkerkwartierbetrokkenen aan het woord. Voorts geven negen min of meer bekende literatoren hun visie op deze rosse buurt die - op de Amsterdamse Wallen na - Nederlands bekendste red light district is. Het geheel is verlucht met oude en nieuwe foto’s en andere illustraties. Ook de vermaarde Arnhemse kunstschilder Denny Jacobs krijgt uitgebreid aandacht. Volgens de verkoopbrochure is Verlicht Kwartier een juweeltje in de boekenkast: leuk om cadeau te geven of te krijgen. De boekwinkelprijs bedraagt 15 euro.
11-11-03
De woningen van drie leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders zijn dit jaar extra beveiligd. Ook in het Spijkerkwartier. In het stadhuis lopen mensen van een particulier bewakingsbedrijf rond. Dat er extra beveiliging is getroffen voor leden van B&W was tot nu toe slechts in kleine kring bekend. De maatregelen zijn genomen na bedreigingen van agressieve burgers. Volgens de gemeente ontstond er onder andere een zeer gespannen sfeer rondom de voorgenomen, maar nog niet gerealiseerde sluiting van de laatste bordelen in het Spijkerkwartier, eind vorig jaar.
(bron: de Gelderlander, katern Arnhem)
Maandag 10 november jl waren een paar bewoners van het Spijkerkwartier en Spoorhoek te horen op de radio bij Stadsomroep Arnhem. Volgende keer kondigen we het van te voren aan, maar zo zag het er uit:
We waren te gast bij het programma 'De Rotonde' waarin iedere keer een andere
wijk aan bod komt. Dit keer ging het over het Spijkerkwartier en Spoorhoek.
Wat zijn de problemen en waarom is het zo'n fantastische wijk om in te wonen?
Waar zijn de binnentuinen en waarom is opbouwwerk zo belangrijk? Wij hebben
het verteld. Kijk ook eens op de pagina van de Stadsomroep
Foto's: Pauline Meijwaard
Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft het startsein gegeven voor de bouw van de 24-uursopvang voor drugsverslaafden. Eerder was al besloten dat deze opvang op een drijvende accommodatie komt. De nieuwe voorziening die aan de Nieuwe Kade komt te liggen, kan naar verwachting in het voorjaar van 2004 in gebruik worden genomen. De 24-uursopvang is onderdeel van het Arnhemse drugsbeleid dat zich richt op zowel zorg als overlastbestrijding.
In 2000 werd het huidige Arnhemse drugsbeleid vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin werd het college onder meer opgedragen om een 24-uursopvang te realiseren voor de groep zeer problematische drugsverslaafden. In de praktijk gaat het om een groep van zo’n honderd mensen, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de drugsgerelateerde overlast in de stad. De 24-uursopvang komt, samen met twee nog te realiseren inloopcentra (één in Arnhem-Noord en één in Arnhem-Zuid) in de plaats van de huidige dagopvang voor drugsverslaafden (DOD) aan de Eusebiusbuitensingel.
Na maanden van voorbereidingen heeft het College nu opdracht kunnen geven voor de bouw van de drijvende voorziening. Dat gebeurt bij Scheepswerf Grave (in Grave). Vanaf januari / februari wordt de opvang afgebouwd aan de Nieuwe Kade. Dat komt omdat de drijvende accommodatie gezien de hoge waterstand in de wintermaanden, niet in z’n definitieve hoogte naar Arnhem kan worden vervoerd (bruggen). Met de bouw van de opvang is een investering van een kleine zes miljoen euro gemoeid.
Bron: Persbericht Gemeente Arnhem
|
|
Foto's: Herman van Ommen