Terug naar de pagina foto's

De 2de Wijkstraat
De 2de Wijkstraat is al lang niet meer te vinden en heeft plaats gemaakt voor de grote parkeerplaats van Het Nieuwe Land. Op de foto is nog wel de vrijgekomen ruimte te zien van de gesloopte woningen, een deel van de oude straatwand is nog zichtbaar van de 1ste Wijkstraat. Op de uitsnede van de luchtfoto hieronder is de oude straat nog goed te zien, en ook vergelijkbaar met de onderstaande foto. Op latere kaarten van Arnhem heete de straat ook wel Nieuwe Land (althans de omloop) en de weg die er tussendoor liep heette dan de "Middenweg".

Oproep 5 februari 2006: De heer Henk Meenink woont al 40 jaar in Dordrecht en is geboren aan de 2e Wijkstraat. Hij is op zoek naar fotos uit de tijd 1950 -1965 en zoekt foto's over het kindercirkus het Vuur. Reacties kunt u richten aan: info@spijkerkwartier.net. Alvast heel hartelijk bedankt. Overigens worden vooral oud leerlingen van school 5 gevraagd te reageren. Een hint daarbij: koffiepunt bij de bakker tegenover de school.

Ervaringen uit het verleden van de heer Meenink 3 maart 2006:
De redactie vroeg: Kunt u alvast iets vertellen over de koffiepunt bij de bakker tegenover de school V? "Nou er was tegenover de school een klein bakkerswinkeltje, die maakte van kruimels van zulke lekkere ja een soort koffie punt. Als ik er aan denk proef ik de smaak nog in mijn mond ik weet niet meer hoe die bakkerij heette maar hij zat in de Spijkerstraat tegenover de Boekhorsterstraat. Je had een eindje verderop een sigarettenwinkeltje. Daar kon je toen in die tijd losse sigaretten kopen, was heel leuk ze kosten 3cent per stuk. Er liep ook iedere week een lorre boer door de wijk die ze de "koewi" noemden en iedere keer riep "koopjes haal koopjes". Je kon er ook 2e hands kleren kopen, armoe maar achteraf veel gezelliger dan nu. Ook zaten de ouderen spellen te spelen met geld, dan was het 3meter van de muur staan en met een duppie kijken wie er het dichtst bij de muur kwam en die had de inzet gewonnen. Op het Nieuwe Land was ook een speeltuin, daar was altijd wat te doen. Ieder jaar had je er oliebollenfeest. Ik kan me de namen van 2 leiders nog herinneren, dat waren meneer Brouwer en meneer Beurs. Die hebben veel invloed gehad op de schoffies zoals wij waren. Achteraf was het ook leuk dat wij eens in de week naar het Sportfondsenbad gingen om te douchen voor 15 cent. Sommigen onder ons weten ook wel wat "runnen" was. Dat was buitenlandse toeristen de weg wijzen, daar kreeg je dan een paar - op z'n Arnhems - "kwertjes" voor. Het was een behoorlijke armoedige tijd, maar de mensen hielpen elkaar nog. Je had ook de Steenstraat hoek Boekhorsterstraat, daar was een heuveltje. Dan ging je bij de garage op de Eusebiusbuitensingel oude kogellagers halen en maakte er een karretje van om van die heuvel af te rijden. Ik ben nu 58, maar zou dat graag nog een keer doen!"

Reactie van mevrouw Grada Altheer-Visser 3 maart 2006:
Ik ben ook geboren in de 2e Wijkstraat en heb er mijn jeugd doorgebracht. Volgens mij heette de bakker die Henk Meenink bedoelt Hermsen. De losse sigaretten moesten wij voor onze ouders kopen bij Kapteijn. Kolen werden besteld bij kolenboer Maas in de 2e Spijkerdwarsstraat. Die werden dan thuisgebracht en in de schuur gezet.