Terug naar: de ecologische tuin

Een Moai in een ecologische tuin in Arnhem

Een Moai is een langwerpig beeld zoals dat in honderdtallen voorkomt op het Paaseiland 1). Ze werden gemaakt door een beschaving uit een lang vervlogen tijd. Er staat in het Spijkerkwartier een soortgelijk beeld. Kunstenares Marion Veld kon me daar meer over vertellen.

Begin jaren tachtig had de gemeente Arnhem het plan om op het vrijgekomenbinnenterrein tussen Parkstraat en Boulevard Heuvelink parkeerplaatsen aan te leggen ten behoeve van de nieuwbouw aan de Hendrikstraat. Tot voor kort had daar een lederwarenfabriek gestaan, die intussen gesloopt was. Een groep mensen besloot tegen dit plan actie te voeren. Op 18 januari 1984 wisten ze al, in een artikel in het dagblad De Gelderlander, hun ideeën breder bekendheid te geven.

Arild Veld (1967), zoon van Ben en Marion Veld, woonde destijds aan de Parkstraat en was geïnspireerd door de mysterieuze beelden van het Paaseiland. Hij kreeg als beeldend kunstenaar de kans een kunstwerk te realiseren in de tuin en gebruikte daarvoor lokaal beschikbare middelen, zoals bakstenen. Om het geheimzinnige karakter van het beeld te versterken koos hij een plek die enigszins verscholen lag tussen het groen. Het met cement afgestreken beeld, vrij naar de vorm van een Moai, werd in 1986 voltooid. Arild heeft het beeld beschilderd met een roestbruine kleur en het enige tijd later afgestreken met karnemelk ter bevordering van een groene weerschijn.

Overigens heeft Arild het gebruik van bakstenen inmiddels verlaten en werkt hij tegenwoordig met ijzer. Ons beeld echter is nog gewoon een stenen man, geen ijzeren man.

Noot
1). De Nederlander Jacob Roggeveen (januari 1659-31 januari 1729) ontdekte met Pasen in het jaar 1722 het tegenwoordig bekende Paaseiland waar soortgelijke beelden, Moai genaamd, zijn te vinden. Meer over Jacob Roggeveen via de website van het Zeeuws archief: www.geschiedeniszeeland.nl en aldaar op Roggeveen (deeplink).
2). Van de eerste ontmoeting in 1722 met een eilander van het Paaseiland, bijna drie mijlen uit de kust op zee, die was aangekomen met een kano bij de Thienhoven, is een bijna woordelijk verslag beschikbaar door Cornelis Bouwman, kapitein van het schip "De Thienhoven".

Artikel met toestemming van de auteur overgenomen uit "Arnhem de Genoeglijkste", jaargang 24 nr.4 december 2004.


Foto: Lies Visscher, 2007

Terug naar: de ecologische tuin

Een Moai in de ecologische tuin. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Op 11 februari belegden Ben Veld en Joost Bos een vergadering, waar de basis gelegd werd voor de huidige Groengroep van het Spijkerkwartier. Samen met Cassiel Gerritsen, Mieke Postma en Paul de Vries ging men aan de slag en kwam bij de gemeente met een alternatief plan, een vooral groen plan. Dit voorstel kreeg de steun van Coen Snellebrand, toenmalig projectleider van het 'verbeterplan Spijkerkwartier'. Hij beheerde het geld dat gemeente en rijk beschikbaar hadden gesteld voor de verbetering van het binnenterrein.
De gemeente liet haar oude plan varen en stelde 70.000 gulden beschikbaar voor de inrichting van een ecologische tuin. Ze zorgde tevens voor enig materiaal: uit het puin van de Stokvishal werden vier vrachtwagens baksteenresten gestort op het

binnenterrein. De omwonenden bouwden de

kale vlakte om in een stijlvolle tuin naar het

ontwerp van de groep.








Een Moai in de ecologische tuin, beeld door Arild Veld, 1986.